Terminologie

  

Wanneer u werkt met een transportbedrijf of een expediteur dan zal u wellicht termen horen waarvan u niet direct de betekenis kent. Zeker gezien het feit dat vele termen een Engelstalige grondslag hebben. Daarom dat wij onderstaand een lijst hebben opgesteld met termen waarvan u mogelijk niet direct de betekenis kent, maar welke wel veel in de transportbranche gebruikt worden.

Agent
Een agent is een persoon die optreedt bij bijvoorbeeld de uitvoering van een tansactie in naam van een ander persoon of bedrijf.

Backhaul
Een backhaul (ook wel backload) is de terugreis bij een heen-en-terugreis. De prijzen van een dergelijke reis kunnen verschillen met die van d heenreis. Een transporteur zal namelijk op basis van de lading de prijs voor de terugreis berekenen.

Bill of Lading (BOL)
Dit is het papierwerk waarin een aantal afspraken staan tussen zender en transportagent. Afspraken met betrekking tot type vervoer en de kwantiteit en kwaliteit van de te vervoeren goederen.

Carrier (transporteur)
Een bedrijf of persoon die de vracht transporteert

Consignee
De consignee is degene die de goederen ontvangt.

Containers
Containers zijn grote, rechthoekige en veelal metalen constructies die meestal gebruikt worden voor het vervoeren van bulkgoederen.

Embargo
Als er verstoring binnen het transportproces plaats vindt dan heet dan een embargo. Onder een embargo vallen onderbrekingen als gevolg van rampen zoals overstromingen en aardbevingen, maar ook verstoringen als gevolg van staking wordt als embargo aangeduid.

Transit time
De totale tijd die het transportproces heeft ingenomen.

Vraag offertes aan bij meerdere internationale transportbedrijven!